Kapitel 9.

Kapitel 9.

§ 86.

Det kjøbenhavnske Politis Ordning berøres ikke af nærværende Lov.

§ 87.

Udenfor Kjøbenhavn forestaas Politiet i hvert Syssel (jvf. § 16) af Syssel- manden som Politimester.

Sysselmændene, der beskikkes af Kongen, maa være fuldmyndige, uberygtede, vederhæftige Mænd, som have underkastet sig den fuldstændige juridiske Eksamen med i det mindste Karakteren haud illaudabilis eller have opnaaet Karakteren „Be- kvem" enten ved den juridiske Fællesprøve eller ved den tidligere juridiske Eksamen for ustuderede.

Forelagte Lovforslag m. m. 111

§ 88.

Politiets Virksomhed omfatter dels uden for Retsplejen Omsorg for offentlig Orden og Vel samt Lovenes Haandhævelse overensstemmende med de gældende Love og Vedtægter, dels Virksomhed i Retsplejen efter denne Lov, herunder særlig Efter- forskning og Forfølgning af Forbrydelser samt Bestyrelse af Arresthusene.

Den Øvrigheden efter D. L. 3—16—4 tilkommende Afgørelsesret gaar uden for Kjøbenhavn over til vedkommende Amtmand. Alle andre administrative Forret- ninger, der hidtil have været henlagte til Herredsfogden, Birkedommeren eller By- fogden, varetages af Sysselmanden.

I de Kommuner, i hvis Bestyrelse Underøvrigheden paa Landet efter de hidtil gældende Regler indtræder som Formand med samme Stilling som Borgmesteren i Købstæderne, beskikkes Formanden for Fremtiden af Kongen, indtil anderledes be- stemmes ved Lov.

§ 89.

Den eller de af Sysselmanden antagne Fuldmægtige kan der af Amtmanden meddeles Autorisation til paa Sysselmandens Ansvar at udføre dennes Forretninger. For at kunne autoriseres som saadan udkræves, at den paagældende fyldestgør de i § 87, 2det Stykke, stillede Betingelser.

§ 90.

Udenfor Kjøbenhavn foregaar i de første 5 Aar efter Lovens Ikrafttræden Fastsættelse af Politibetjentenes Antal ved Beslutning af Justitsministeren, dog saa- ledes, at der højst kan beregnes for hver Købstadskommune og Handelsplads med indtil 2,000 Indbyggere 1 Politibetjent, for Købstæder og Handelspladser med et større Indbyggerantal desuden 1 for hvert overskydende Antal af 1,500, dog ikke mere end 8 i alt, samt for Landet højst 1 Politibetjent, om fornødent med Befordringsmiddel, for hver 5,000 Indbyggere, saaledes at et overskydende Antal regnes for fulde 5,000, naar det overstiger Halvdelen, — alt dog saaledes, at Justitsministeren, saa ofte der bliver Spørgsmaal om indenfor disse Grænser at forøge Antallet af Politibetjente, skal forelægge Sagen, for saa vidt Købstad eller Handelsplads angaar, for vedkommende Kommunalbestyrelse og, for saa vidt Landdistrikt angaar, for vedkommende Amtsraad. — En Forøgelse af det fastsatte Antal Politibetjente ud over de nævnte Grænser kan med Justitsministerens Samtykke finde Sted, naar vedkommende Købstad eller Amts- raad bevilger de dertil fornødne Midler.

Politibetjente, der skulle have Indfødsret og være vederhæftige Mænd af uplettet Rygte, ansættes paa 3 Maaneders Opsigelse. De antages og afskediges efter Sysselmændenes Indstilling af Byraadene i rene Købstadsysler, ellers af Amtsraadet, saaledes at Uenighed mellem vedkommende kommunale Raad og Sysselmanden af- gøres af Justitsministeren. Sognefogderne og lignende Bestillingsmænd bistaa Politiet efter de gældende Regler. Det særegne Kystpoliti bortfalder.

Inden 5 Aar, efter at denne Lov er traadt i Kraft, bliver der at fore- lægge Rigsdagen Forslag til Lov om Revision af de i nærværende og følgende Paragraf indeholdte Bestemmelser med Fastsættelse af Antallet af Politibetjente udenfor Kjøbenhavn. Fra Udløbet af de 5 Aar fra nærværende Lovs Ikrafttræden og til den sidstnævnte Lovs Ikrafttræden kan Politibetjentenes Tal ikke forøges.

Udgiften til de Politibetjente, hvis Tal er fastsat af Justitsministeren eller senere ved Lov, afholdes af Statskassen. Deres Lønninger fastsættes i Loven om Lønninger for Dommere og øvrige i Lov om Rettens Pleje omhandlede Embeds- og Bestillingsmænd.

§ 91.

I de første 5 Aar efter Lovens Ikrafttræden bestemmer Justitsministeren for hvert enkelt Syssel, hvorvidt der i samme skal være Vagtstue for Politiet og Op- holdssted for Anholdte. Justitsministeren bestemmer, hvor Sysselmanden skal bo.

§ 92.

Politimyndighederne ere Justitsministeren underordnede og staa under hans øverste Tilsyn.

Politiet uden for Kjøbenhavns Politikreds staar i sin Virksomhed for Efter- forskning og Forfølgning af de Forbrydelser, som høre under Overanklagerens Virke- kreds, under dennes Overtilsyn. Med Hensyn til sin øvrige Virksomhed staar Politiet uden for Kjøbenhavns Politikreds under Amtmandens Overtilsyn.