Retsmøder og Retsbøger.

Retsmøder og Retsbøger.

§ 734.

Retsmøderne ere offentlige, hvor ikke det modsatte særlig er foreskrevet. Dog kan Retten undtagelsesvis paa Begæring af en Part eller i Embeds Medfør beslutte, at Forhandlingen skal foregaa for lukkede Døre, naar Hensyn til Sædeligheden eller Orden og Ro i Retslokalet kræver det, og ved Retshandlinger, som finde Sted uden for Domsforhandling, tillige, naar særegne Omstændigheder give Grund til at antage, at Retsmødets Offentlighed vil være til Hinder for Sagens Oplysning, eller det begæres af Værgen for en Sigtet under 18 Aar. Domme afsiges stedse i offentligt Møde.

§ 735.

Rettens Beslutning, at Dørene skulle lukkes, sker ved Kendelse, efter at Par- terne have haft Lejlighed til at udtale sig. Kendelsen afsiges offentlig; om Dørene skulle lukkes under den forudgaaende Forhandling, afgør Rettens Formand.

Beslutning om, at Dørene skulle lukkes, kan træffes saa vel ved Forhandlingens Begyndelse som i Løbet af denne; den kan straks eller senere indskrænkes til en Del af Forhandlingen.

§ 736.

Naar det i Medfør af de foregaaende Paragrafer besluttes, at Retshandlinger for en Ret, som bestaar af en enkelt Dommer, og ved hvilke ingen særlig Retsskriver er til Stede, skulle foregaa for lukkede Døre, samt ellers, hvor Loven særlig bestemmer det, skal en Stævningsmand eller, i Mangel af en saadan, en fuldmyndig, uberygtet Mand i selvstændig Stilling af Dommeren tilkaldes som Retsvidne. Kan en saadan ikke straks komme til Stede, bliver Retshandlingen at udsætte, medmindre dens Øje- med derved vilde staa i Fare for at forspildes.

Reglerne i § 680 finde tilsvarende Anvendelse ved Retsvidners Tilkaldelse; de derved opstaaede Spørgsmaal afgøres af Dommeren. Denne sørger saa vidt muligt for, at Tilkaldelsen af andre end Stævningsmændene sker efter Omgang; kun i Nødsfald kan en Person tilkaldes til at fungere flere Dage efter hinanden. Udebliver et til- kaldt Retsvidne uden lovligt Forfald eller uden betimelig Anmeldelse herom, kan det straffes med en Bøde af indtil 20 Ivr. Dommeren kan paalægge Retsvidnerne at iagt- tage Tavshed om, hvad de ved Retshandlingen erfare om Undersøgelsens Genstand; Overtrædelse af et saadant Paalæg straffes med Bøder indtil 100 Kr.

Forsl. t. L. om Rettens Pleje. 129

§ 737.

Naar Domsforhandlingen holdes for lukkede Døre, have de ved den paatalte Handling forurettede Personer, fremdeles Dommere, Øvrighedspersoner, offentlige An- klagere, Sagførere, samt de, der ere indkaldte som Nævninger til det paagældende Ting, Adgang til et overvære samme; endvidere kan der af Rettens Formand tilstedes enkelte andre Adgang.

Hvor vidt der ved Retshandlinger, som uden for Domsforhandling finde Sted for lukkede Døre, kan tilstedes enkelte Personer, som ikke have med Sagen at gøre, Ad- gang, beror paa Rettens Formand.

§ 738.

Adgang til offentligt Retsmøde kan nægtes Personer under 18 Aar samt en- hver, der fremstiller sig i en saadan Tilstand, at hans Nærværelse vilde stride mod Rettens Værdighed eller god Orden, saavel som Personer, der have været straffede med offentligt Arbejde, Fængsel paa Vand og Brød eller Tvangsarbejde uden senere at have faaet Æresoprejsning. Rettens Formand kan under enhver Omstændighed, for at hindre, at Rummet overfyldes, begrænse Antallet af de Personer, som indlades.

§ 739.

Rettens Formand vaager over, at Forhandlingen foregaar med den tilbørlige Orden og Værdighed. Han er berettiget til at afbryde og tilrettevise Parter, Vidner eller andre, naar de tillade sig upassende Udtalelser eller utilbørlige personlige An- greb. Vedbliver en Part hermed trods Tilrettevisning, kan Ordet fratages ham. Per- soner, der ved støjende eller anden utilbørlig Adfærd forstyrrer Forhandlingen eller tilsidesætter den Agtelse, som skyldes Retten, kunne udvises af Retssalen.

For Fornærmelser mod Retten eller nogen af de i Retten mødende, Uorden, hvorved Forhandlingerne forstyrres, samt, Ulydighed mod Formandens Befalinger kan Retten ved en Kendelse, der afsiges straks, paalægge Straf af Bøder indtil 40 Kr. eller simpelt Fængsel indtil 8 Dage.

De Straffe, som paalægges i Henhold til denne Paragraf, medfører ingen Ind- skrænkning i Adgangen til at drage den skyldige til Ansvar efter Straffelovens almin- delige Regler, hvor disse i øvrigt ere anvendelige.

Politiet er forpligtet til uvægerlig og øjeblikkelig at yde Retten Bistand til Udførelse af denne Paragrafs Forskrifter,

§ 740.

Angaaende alle Retshandlinger i Strafferetsplejen optages Beretning i Retsbogen.

I Retsbogen indføres Angivelse af:

1) Tiden og Stedet for Retsmødet;

2) Navnene paa de Personer, der fungere som Dommere, Nævninger, Retsskriver og Retsvidner;

3) Sagens Nummer med Parternes Navne;

4) Navnene paa de Personer, der ere til Stede som Parter eller paa disses Vegne eller til deres Bistand, eller Bemærkning om de Forholdsregler, som maatte være trufne med Hensyn til deres Tilkaldelse eller Udelukkelse;

5) om Retsmødet er offentligt eller ikke.

§ 741.

Fuldstændigt optages i Retsbogen Parternes Paastande, Begæringer og Ind- sigelser, for saa vidt de ikke indeholdes i Skrifter, som overleveres Retten, i hvilket

Falcl Henvisning er tilstrækkelig, samt Indsigelser, som fremsættes af Vidner, Syns- eller Skønsmænd. Rettens Afsigelse af Domme og Kendelser og dens øvrige Beslut- ninger optages i Retsbogen. Domme og Kendelser indføres fuldstændigt i Dombogen.

Af de Personers Udsagn, som afhøres for Undersøgelsesret, skal det væsentlige Indhold gengives; vigtigere Erklæringer af Sigtede og navnlig Tilstaaelser skulle saa vidt muligt gengives med hans egne Ord; det samme gælder om Vidners og Syns- eller Skønsmænds Forklaringer, som maa ventes at skulle benyttes ved Oplæsning under Domsforhandlingen. Tilsvarende Regler gælde med Hensyn til Domsforhandling for Underret i Sager, der ikke ere undtagne fra Anke. Af Udsagn, der afgives under Afhørelse for Landsret, optages det væsentligste i en særskilt Bog; ere de paagæl- dende tidligere afhørte for en Ret, er dog Henvisning tilstrækkelig, og kun væsentlige Afvigelser eller Fuldstændiggørelser optegnes.

Angaaende Besigtigelser, som Underretten foretager enten som Undersøgelsesret eller i Sager, der ikke ere undtagne fra Anke, skal Retsbogen indeholde saa meget, at den giver et fuldstændigt og tro Billede af det besigtigede.

Af Udviklinger og Foredrag til Begrundelse af Paastande, Begæringer eller Indsigelser optages intet i Retsbogen; dog kan Formanden beslutte, at enkelte LTdta- lelser skulle optages. Fremdeles kan enhver af Parterne forlange, at særskilt paa- pegede Dele af Retsformandens Udvikling af de Retssætninger, som komme i Betragt- ning ved Nævningernes Afgørelse af de dem forelagte Spørgsmaal, gengives i Rets- bogen, jfr. § 952.

Særlig Bemærkning gøres i Betsbogen om, hvorledes der er gaaet til Værks med Hensyn til Former, som efter Loven skulle iagttages, om, hvad der fremlægges i Retten, og hvilke Dokumenter der ere blevne oplæste.

§ 742.

Oplæsning og Vedtagelse af Tilførsler til Retsbogen angaaende afhørte Personers Udsagn finder kun Sted ved Afhørelser for Undersøgelsesret og under Domsforhandling for Underret i Sager, som ikke ere undtagne fra Anke. Oplæsning og Vedtagelse kan dog ogsaa ske i andre Tilfælde, hvor Rettens Formand af særlige Grunde finder, at dette bør ske.

§ 743.

Retsbogen underskrives ved hvert Retsmødes Slutning af Rettens Formand, fremdeles af de Personer, der maatte have fungeret som Retsskriver eller Retsvidner. Den afgiver Bevis for, hvad der er foregaaet under Retshandlingen, og særlig for, hvorledes der er gaaet til Værks med Hensyn til Former, som efter Loven skulle iagt- tages; Modbevis er ikke udelukket,

§ 744.

Aktstykker og andre Dokumenter, som fremlægges i Retten, forsynes med Fremlæggelsespaategning.

§ 745.

Parternes Processkrifter forblive i Rettens Arkiv. Af Dokumenter og Akt- stykker, der benyttes som Bevis, skulle, naar de forlanges tilbageleverede, bekræftede Genparter forblive hos Retten; dog undtages herfra Dokumenter, der ere Udskrift af Embedsprotokoller. Om og i hvilket Omfang Genpart skal tages af Handelsbøger, Regnskabsbøger eller andre saadanne Dokumenter af særdeles betydeligt Omfang, beror paa Formanden.

Hvor en Retsskriver er ansat, samler han de enhver Sag vedkommende Doku- menter og bevarer dem samt de af tilbageleverede Originaler tagne Genparter. Ved andre Retter paahviler dette Dommeren. De i Nævningesager overensstemmende med §§ 953 og 956—958 udfærdigede Spørgsmaal tillige med Nævningernes vedtegnede Er- klæringer, blive at samle og opbevare som Bilag til Retsbogen.

§ 746.

Uden for de Tilfælde, for hvilke der i denne Lov er truffet særlig Bestemmelse, kunne Parterne samt, naar Sagen er endt, andre, som deri have retlig Interesse, hos Retsskriveren eller, hvor ingen saadan er ansat, hos Dommeren forlange Udskrift af Retsbøgerne, derunder dog ikke Stemmegivningsbogen, samt af de øvrige hos Retten beroende, til en Straffesag hørende, fremlagte Dokumenter.

§ 747.

Retssproget er dansk. Afhørelse af Personer, der ikke ere det danske Sprog mægtige, foregaar ved Hjælp af en edsvoren Tolk; dog kan ved Afhørelse uden for Domsforhandling for Landsret Tilkaldelse af Tolk udelades, naar Dommeren tiltror sig fornødent Kendskab til det fremmede Sprog.

Dokumenter, der ere affattede i fremmede Sprog, skulle ledsages af en Over- sættelse, som bliver at autorisere af en offentlig ansat Translatør, medmindre Retten og Parterne anerkende dens Rigtighed.

Forhandling med og Afhørelse af døve, stumme og døvstumme foregaar enten ved Hjælp af Personer, der ere kyndige i Tegnsproget eller Talemetoden, og som forud tages i Ed, eller ved skriftlige Spørgsmaal og Svar.

Til at bistaa som Tolk eller tegnsprogkyndig maa ingen af Retten tilkaldes, der ifølge §§ 680 og 682 vilde være udelukket fra at handle som Dommer i Sagen. I øvrigt blive de om Vidner givne Regler at anvende paa de nævnte Personer med de Lempelser, der følge af Forholdets Natur, og for saa vidt ikke andet særlig er fore- skrevet.

§ 748.

De Forretninger, som ifølge denne Bog paahvile Rettens Formand, udføres, naar Retten beklædes af en enkelt Dommer, af denne.