Behandlingen af Smaasager for Kommunedommer paa Landet.

Behandlingen af Smaasager for Kommunedommer paa Landet.

§ 446.

De under borgerlig Retspleje henhørende Sager, der efter § 45 indbringes for Kommunedommer paa Landet, foretages til de Tider og paa de Steder i Kommunen, som af Kommunedommeren bestemmes. Er intet andet bestemt om Stedet, er dette Kommunedommerens Bopæl.

§ 447.

For Kommunedommer kan ikke mødes ved Sagfører.

§ 448.

Den, der vil have en Sag for, er berettiget til at møde med sin Modpart for Kommunedommeren til en hvilken som helst Tid, til hvilken denne erklærer at kunne foretage Sagen.

Han kan ogsaa stævne sin Modpart. Kommunedommeren skriver da efter hans Begæring en Indkaldelse, og Klageren besørger denne forkyndt med mindst 2 Dages Varsel.

Den i Lov af 10de Maj 1854 § 69 indeholdte Forskrift ændres derhen, at Forkyndelse ved een Stævningsmand er tilstrækkelig.

§ 449.

Forhandlingen sker mundtlig og i de Former, som Kommunedommeren finder tjenlige, uden at han deri er bunden ved de almindelige Rettergangsregler.

Ed kan ikke aflægges, Vidner ikke føres og Syn eller Skøn ikke optages. Men Kommunedommeren er berettiget til at høre, hvad de, som Parterne maatte medbringe, fremføre af egen Drift eller efter hans Foranledning.

§ 450.

Sagens Behandling tilendebringes som Regel i eet Møde. Ingen Part har Ret til at kræve Udsættelse; kun ganske undtagelsesvis kan Kommunedommeren tilstaa en saadan.

§ 451.

Kommunedommeren foretager Forligsmægling. Opnaas Forlig, er Sagen der- med endelig afgjort. Forliget tilføres Kommunedommerens Bog.

Opnaas ikke Forlig, bliver Sagen, saa snart Kommunedommeren mener at have hørt Parterne tilstrækkelig, optagen til Dom.

Dommen afsiges straks efter Optagelsen.

Dommen afsiges mundtlig, men tilføres Kommunedommerens Bog. Den skal indeholde et tydeligt Resultat, men behøver ikke at indeholde en Udvikling af Grunde.

§ 452.

Paa Statens Bekostning og ved Justitsministerens Forsorg forsynes hver Kommunedommer med en Bog og Blanketter til Udskrifter deraf. Saavel Bogens Sider som Blanketterne skulle være indrettede paa en Tilførslerne lettende Maade, navnlig saaledes, at Sidernes og Blanketternes trykte Tekst er forskellig efter Sagens Udfald (Forlig, Domfældelse, Frifindelse eller Afvisning).

Hver af Parterne er berettiget til paa Forlangende een Gang at faa en Udskrift af Forlig eller Dom i den ham vedrørende Sag.

§ 453.

Enhver af en Kommunedommer afsagt Dom kan i Løbet af 4 Uger indbringes for den Underret, i hvis Kreds Kommunen ligger.

Der fremlægges da Udskrift af Kommunedommerens Bog for den paagældende Sags Vedkommende; men i øvrigt behandles Sagen ganske efter Lovens almindelige Regler om Rettergang i første Instans.