Kapitel IV.

Kapitel IV.

Om Sagførersamfund og Sagførerråd.

§ 137.

Samtlige i en Landsretskreds boende Sag-

førere udgjøre et Samfund. Højesteretssagførerne ere Medlemmer af det til den nordsjællandske Landsret horende Sagførersamfund.

§ 138.

Ethvert Sagførersamfund stal have en Bestyrelse, der benævnes Sagførerråd.

Sagførerrådet består af en af Landsrettens Formand blandt Sagførerne i Kredsen valgt Formand og et lige Antal Medlemmer, ikke under 4 og ikke over 8. Halvdelen valgte af og blandt Landsrets- og Højesteretssagførerne, Halvdelen af og blandt Underretssagførerne. Lige med Sagførere i Henseende til Valgret og Balgbarhed til Sagførerrådet stå mænd, som have været Sagførere og ikke ere gaaede over i noget Statsembede. Samtlige Valg gjælde for 4 Aar; Gjenvalg kan finde Sted.

§ 139.

Til almindeligt Møde af Samfundets Medlemmer indbydes ved en offentlig Bekjendtgjørelse med mindst 14 Dages Varsel.

§ 140.

Almindelige Møder sammenkaldes dels for at vælge Medlemmer af Sagførerrådet, dels for at afhandle andre Gjenstande vedkommende Sagførerstandens Forhold og Interesser.

Sagførerrådet sammenkalder Møder, saa ofte dette findes nødvendigt; naar et Antal af mindst en Fjerdedel af Medlemmerne af Sagførersamfundet eller naar Landsrettens Formand forlanger det, er Sagførerrådet pligtigt at sammenkalde Møde.

første Gang efter at denne Lov er trådt i Kraft, sammenkalder Landsrettens Formand Møde til Valg af et Sagførerråd.

§ 141.

Sagførerrådet har at fore et almindeligt Tilsyn med de til Samfundet horende Sagføreres Forhold i deres Virksomhed som sådanne. Det har ikke blot at sørge for, at disse i deres Forhold som Sagførere holde sig Lovene efterrettelige, men også over, at de i deres Sagførervirksomhed undgå Alt, hvad der ikke

kommer overens med den Hæderlighed, Nøjagtighed og Pålidelighed, eller med den Agtelse for Statsmyndighederne, som en offentlig beskikket Sagfører altid maa udvise, ligesom det med bindende Virkning for Sagførerne har Ret til at afgjøre Tvistigheder angående Vederlag for den af dem i saadan deres Egenskab ydede Tjeneste og Bistand til Private, naar disse i denne Anledning henvende sig til det.

§ 142.

I Henhold til den foregående Paragraf kan Sagførerrådet stride ind mod hvert enkelt Samfundsmedlem, såvel af egen Drift som ifølge Begjæring.

Sagførerrådet kan tildele de enkelte Medlemmer af Sagførersamfundet Irettesættelser, forbyde dem Udførelsen af enkelte Sager eller Forretninger, pålægge dem Boder af ikke over 200 Kroner, suspendere dem fra Sagførervirksomheden i en vis Tid, dog ikke longere end 1 Aar.

Dog kunne de nævnte Straffe ikke anvendes, uden at den Pågældende har havt tilstrækkelig Lejlighed til at erklære sig over de ham gjorte Bebrejdelser og fremkomme med sit Forsvar, mundtlig eller skriftlig.

§ 143.

Gaar Sagførerrådets Beslutning ud på Bøder over 40 Kroner, Forbud imod Udførelsen af enkelte Sager eller Forretninger eller på Suspension, kan den pågjældende Sagfører fordre Beslutningen, forinden den kan troede i Virksomhed, prøvet af Landsretten, naar han inden 3 Dage forlanger dette ved en Skrivelse til Landsrettens Formand.

Landsrettens Formand har da at kalde Sagførerrådet og den pågjældende Sagfører til et Møde med Landsrettens Medlemmer, af hvilke mindst 5 maa være tilstede.

I dette Møde, som holdes for lukkede Døre, gives der alle Vedkommende Lejlighed til mundtlig at udtale sig, hvorefter Landsretten enten stadfæster eller ophæver Sagførerrådets Beslutning.

§ 144.

Sagførerrådet har at fore Tilsyn med de Mænd, som forberede sig til Sagførervirksomheden ved den pågjældende Landsret eller de under samme horende Retter. Ethvert Andragende fra sådanne mænd om beskikkelse som Sagfører ved Landsretten eller i Landsretskredsen stal forelægges Sagførerrådet til Erklæring. Dersom Sagførerrådets Erklæring gaar ud på, at den Pågjældende ikke kan antages virkelig at have deltaget i Sagførerforretningers Udførelse eller at have med tilbørlig Flid bivånet Retsforhandlingerne, eller på, at han ikke har fort en retskaffen Vandel, kan Andragendet om beskikkelse i Reglen ikke tages til-følge; dog kan Justitsministeriet, naar såregne Grunde tale derfor, tildele Vedkommende beskikkelse, uagtet hans Andragende ikke anbefales af Sagførerrådet, men dog ikke Førend efter at der påny er givet dette Lejlighed til at Ytre sig.

§ 145.

For ethvert Sagførersamfund kan der angående Samfundets indre Anliggender oprettes Vedtægter, som dog ikke må indeholde Noget, der strider mod denne Lov.

Sådanne Vedtægter skulle behandles og vedtages med absolut Stemmeflerhed på et almindeligt Møde og derefter forelægges Kongen, som enten stadfæster dem eller nægter deres Stadfæstelse.