Fjerde Afsnit.

Fjerde Afsnit.

Km Politimyndighedens Ordning

§ 105.

Riget deles i Politikredse, svarende til Underretskredsene. Som en Følge heraf forenes Kjøbenhavns Amtsrådskreds med Staden Kjobenhavn til en Politikreds, jfr. dog denne Lovs § 2.

Politiet i Kjøbenhavn og Kjøbenhavns Amtsraadskreds foreståes af en Politidirektør, i de andre Politikredse af en Politimester. De nævnte Embedsmand beskikkes af Kongen.

§ 106.

Politiets Virksomhed omfatter dels udenfor Retsplejen Omsorg for offentlig Orden og Vel samt Lovenes Håndhævelse overensstemmende med de gjældende Love og Vedtægter, dels Virksomhed i Retsplejen efter Lovene om denne, herunder farlig Efterforskning og Forfølgning af Forbrydelser samt Bestyrelse af Arresthusene.

Andre Forretninger end de forannævnte, som efter den hidtil gjaldende Ret have varet henlagte til Herredsfogden, Virkedommeren eller Byfogden, og som ikke ifølge Reglerne i denne Lovs 1ste Afsnit gå over til Retterne, varetages indtil videre af Politimesteren - for gamle Kjøbenhavns Amts Vedkommende af Politidirektøren —. dog at udenfor Kjøbenhavn den øvrigheden efter D. L 3—16-3 tilkommende Afgjørelsesret og de Ovrigheden påhvilende Forretninger med Hensyn til borgerlige Vielser gå over til vedkommende Amtmand. Hvorledes der for Fremtiden stal forholdes med de frivillige Auktioners Afholdelse fastsættes ved Lov.

I de Kommuner, i hvis Bestyrelse Underøvrigheden på Landet efter de hidtil gjaldende Regler indtræder som Formand med samme Stilling som Borgmesteren i Kjøbstæderne, beskikkes Formanden for Fremtiden af Kongen, indtil anderledes bestemmes ved Lov.

§ 107.

De nærmere Regler for Inddragelsen af Kjøbenhavns Amtsrådskreds under Kjobenhavns Politi fastsættes ved farlig Lov.

§ 108.

Med Hensyn til Ordningen af Politiet i Rigets andre Politikredse gjalde følgende nærmere Regler:

I) Til Politimesterens Bistand beskikkes der af Justitsministeren en Politiassistent for hver Kreds; denne har, hvor han handler

i Medfør af den ved Regulativ fastsætte Forddeling af Forretningerne eller efter Pålerg af Politimesteren, eller hvor denne ikke er tilstede, samme Embedsmyndighed som Politimesteren. 2"> Enhver Politikreds forsynes med det fornødne Antal Politibetjente.

Herved iagttages, at der for enhver Kjøbstad i Kredsen, hvis Indvænerantal er under 1500, beregnes foruden særligt Natopsyn mindst 1 Politibetjent, for Kjøbstæder, som have mellem 1500 og 3000 Indvænere, mindst 2 Politibetjente, endvidere mindst I Politibetjent for hver 1500, hvormed Indbyggerantallet overstiger 3000, dog ikke mere end 8 i Alt Forøgelse af det her fastsætte Antal kan finde Sted, naar vedkommende Kommunalbestyrelse bevilger de fornødne Midler, og Justitsministeriet meddeler Samtykke dertil. Naar der for en Kjobstad beregnes mere end 4 Politibetjente, skal en af dem virre Overbetjent, hvilken i Politimesterens Forfald kan handle paa dennes Vegne.

For Laudet beregnes mindst 1 bereden Politibetjent for hver 5000 Indbyggere af Kredsens Landbefolkning, således at det mulig overskydende Antal regnes som fulde 5000, forsåvidt det overstiger Halvdelen. Overstiger det for Landet beregnede Antal Politibetjente 4, ansættes den ene som Overbetjent med Bemyndigelse til i Politimesterens Forfald at handle på dennes Vegne. Forøgelse af det for Landet beregnede Antal Betjente kan finde Sted, naar Amtsrådet bevilger de fornødne Midler og Justitsministeren giver Samtykke dertil.

Enhver i en Politikreds ansat Politibetjent kan udøve den ham efter hans Stilling tilkommende Myndighed og kan af Politimesteren beordres til at gjøre Tjeneste på ethvert Sted i Kredsen, .'li Det underordnede Personale antages på 3 Måneders Opsigelse af Amtmanden efter Indstilling af Politimesteren og kan

ligeledes efter dennes Indstilling afskediges af Amtmanden. Sognefogderne og lignende Bestillingsmænd bistå Politiet efter de gjaldende Negler. Det færegne Kystpoliti bortfalder, naar nærværende Lov træder i Virksomhed.

4)   I hver Politikreds stal være en Hovedstation og en Bistation, med Vagtstue, Kontor og Opholdssted for Anholdte. Hovedstationen stal være på det Sted, hvor Kredsens Hovedthingsted er; her stal også Politimesteren have Bolig. Justitsministeren bestemmer efter Forhandling med vedkommende Amts- og Byråd Stedet for Bistationen; ved denne stal Politiassistenten have Bolig.

5)   Angående den almindelige Fordeling af Forretningerne mellem Politimesteren og Politiassistenten udsærdiger Justitsministeren et Regulativ. De nærmere Forskrifter i Henseende til det underordnede Personales Antagelse, honning og Afskedigelse, samt om dets Tjenesteforhold og Pligter, fastsættes dels ved Regulativer, dels ved særlige Instruxer. Disse udfærdiges ligeledes uf Justitsministeren, efterat der er givet Amtsrådene og Byrådene Lejlighed til at udtale sig.

6)   Politimesteren og Politiassistenten lønnes af Statskassen. Lønnen, Kontorholdsvederlag og Dagpenge under Embedsrejser m. V. fastsættes ved særlig Lov. Hvorvidt der iøvrigt af Statskassen stal ydes noget Tilskud til Udgifterne ved Politiet, bestemmes ved særlig Lov.

§ 109.

Politimyndighederne ere Justitsministeren underordnede og stå under hans øverste Tilsyn.

Politiet udenfor Kjøbenhavns Politikreds står i sin Virksomhed for Efterforskning og Forfølgning af de Forbrydelser, som høre under Statsanklagerens Virkekreds, under dennes Overtilsyn. Med Hensyn til sin øvrige Virksomhed står Politiet udenfor Kjøbenhavns Politikreds under Amtmandens Overtilsyn. Politidirekteuren i Kjobeuhavn står i sin Embeds-

virksomhed i det Hele som hidtil umiddelbart under Justitsministeren.

§ 110.

For Pligtovertrædelser i deres Hvervs Udførelse pådrage Politiets Embeds- og Bestillmgsmænd sig Ansvar til Straf og Erstatning efter Lovgivningens Forskrifter. Sådant Ansvar forfølges efter de almindelige Regler, hvor ikke Andet er farlig hjemlet ved Loven om Strafferetsplejen eller ved Lovene af 11te Februar 1863 og 4de Februar 1871.

Med Hensyn til Politiets Virksomhed for Efterforskning og Forfølgning af Forbrydelser finde Reglerne i Lov om Strafferetsplejen §§ 24—26 Anvendelse med fornøden Lempelse.