VII.

§ 67.

Enhver, der anholdes, skal inden 24 Timer stilles for en Dommer. Hvis den Anholdte ikke strax kan sættes paa fri Fod, skal Dommeren ved en af Grunde ledsaget Kjendelse, der afgives snarest muligt og senest inden 3 Dage, afgjøre, at han skal fængsles, og, hvis han kan løslades mod Sikkerhed, bestemme dennes Art eller Størrelse.

Den Kjendelse, som Dommeren afsiger, kan af Vedkommende strax særskilt indankes for høiere Ret.

Ingen kan o. s. v. som Udkastet. § 67 b. Boligen er ukrænkelig. Huusundersøgelse, Beslaglæggelse og Undersøgelse af Breve og andre Papirer maa, hvor ingen Lov hjemler en særegen Undtagelse, alene skee efter en Retskjendelse.

C. Minoritetsindstillinger.

§ 64 b. Ethvert Medlem af Folkekirken kan i alle ministerielle Handlinger henvende sig til hvilken Præst i denne Kirke, han vil. De nærmere Bestemmelser i denne Henseende fastsættes ved Lov.

352

A. Grundlovsudkastet.

§ 68. § 69. § 70. § 71. § 72. § 73. § 74. § 75. § 76. § 77. § 78.

Ingen kan tilpligtes at afstaae sin Eiendom, uden hvor Almeenvellet kræver det. Det kan kun skee ifølge Lov og mod tilsvarende Erstatning. Alle Indskrænkninger i den frie og lige Adgang til Arbeide, som ikke ere begrundede i det almene Vel, skulle hæves ved Lov. Den, som ikke ved sit Arbeide selv kan ernære sig og Sine, er berettiget til at erholde Hjælp af det Offentlige, dog mod at underkaste sig de Forpligtelser, som Lovene herom paabyde. Den, som ikke selv kan sørge for sine Børns Oplærelse, er berettiget til, at det Offentlige forskaffer dem fri Underviisning i Almueskolen. Enhver er berettiget til ved Trykken at offentliggjøre sine Tanker, dog under Ansvar for Domstolene. Borgerne have Ret til uden foregaaende Tilladelse at indgaae Foreninger i ethvert lovligt Øiemed. Ingen Forening kan ophæves uden ved Dom. Dog kunne Foreninger foreløbigen forbydes, men der skal da strax anlægges Sag mod Foreningen til den Ophævelse. Borgerne have Ret til at samle ubevæbnede. Forsamlinger paa offentligt Sted har Politiet Ret til at overvære. Forsamlinger under aaben Himmel kunne forbydes, naar der af samme kan befrygtes Fare for den offentlige Fred. Ved Opløb tør den væbnede Magt, naar den ikke angribes, kun anvendes, efterat Mængden 3 Gange i Kongens og Lovens Navn forgjæves er opfordret til at adskilles. Enhver vaabenfør Mand er forpligtet til med sin Person at bidrage til Fædrelandets Forsvar. Borgerne ere berettigede til selv at bestyre deres reent communale Anliggender, dog under Statens Tilsyn. Enhver i Lovgivningen til Adel, Titel og Rang knyttet Forret er afskaffet.

B. Comiteens (Majoritets) Indstilling.

§ 68. § 69. § 70. § 71. § 72. § 73. § 74. § 75. § 76. § 77. § 78.

Eiendomsretten er ukrænkelit. Ingen kan tilpligtes at afstaae sin Eiendom, uden hvor Almeenvellet kræver det. Det kan kun skee ifølge Lov og mod fuldstændig Erftatning. Alle Indskrænkninger i den frie og lige Adgang til Erhverv, som ikke ere begrundede i det almene Vel, skulle hæves ved Lov. Den, som ikke selv kan ernære sig eller Sine, og hvis Forsørgelse ikke paaligger nogen Anden, er berettiget til o. s. v. som Udkastet. De Børn, for hvis Oplærelse Forældrene ikke have Evne til at sørge, ville erholde fri Underviisning i Almueskolen. Trykkefrihed er sikkret under Ansvar for Domstolene, uden nogensinde at kunne indskrænkes ved Censur eller andre præventive Forholdsregler. Borgerne have Ret til uden foregaaende Tilladelse at indgaae Foreninger i ethvert lovligt Øiemed. Ingen Forening kan ophæves ved en Regjeringsforanstaltning. Dog kunne Foreninger foreløbigen forbydes, men der skal da strax anlægges Sag mod Foreningen til dens Ophævelse. Borgerne have Ret til at samles ubevæbnede. Offentlige Forsamlinger har Politiet Ret til at overvære. Forsamlinger under aaben Himmel kunne forbydes, naar der af samme kan befrygtes Fare for den offentlige Fred. Ved Opløb tør den væbnede Magt, naar den ikke angribes, kun indskride, efterat o. s. v. Enhver vaabenfør Mand er forpligtet til med sin Person at bidrage til Fædrelandels Forsvar, efter de nærmere Bestemmelser, som Loven foreskriver. Communernes Ret til, under Statens Tilsyn, selvstændig at styre deres Anliggender vil blive ordnet ved Lov. Enhver i Lovgivningen til Adel, Titel og Rang knyttet Forret er afskaffet. Adel, Rang og Titel kunne fremtidig ikke meddeles Nogen.

C. Minoritetsindstillinger.

§ 78.

a) Adel, Titel og Rang ere afskaffede. b) Enhver i Lovgivningen til Adel, Titel og Rang knyttet Forret er afskaffet. Adel, Rang og Titel kunne fremtidig ikke meddeles Nogen. Den nuværende Adel ophører med de nulevende Adelspersoners Død.

353

A. Grundlovsudkastet.

§ 79.

Intet Lehn, Stamhuus eller Fideicommisgods kan for Fremtiden oprettes; de nu bestaaende kunne med alle Berettigedes Samtykke overgaae til fri Eiendom.

B. Comiteens (Majoritets) Indstilling.

§ 79.

Intet Lehn, Stamhuus eller Fideicommisgods kan for Fremtiden oprettes; det skal ved Lov nærmere ordnes, hvorledes de nu bestaaende kunne overgaae til fri Eiendom. § 79 b. For Krigsmagten ere de i §§ 67, 73 og 74 givne Bestemmelser kun anvendelige med de Indskrænkninger, der følge af de militære Loves Forskrifter.