Grundtvig, N. F. S. Imod den lille Anklager, det er Prof. H. C. Ørsted, med Beviis for at Schellings Philosophie er uchristelig, ugudelig og løgnagtig

Oversigt over manuskripter og tryk

Manuskripter

Der er ikke bevaret noget komplet manuskript til værket, men der findes to forarbejder i Grundtvig-arkivet på Det Kongelige Bibliotek, København:

Signatur Type Indhold
181 Forarbejde En gennemgang af 👤Schellings skrift Religion und Philosophie (1804), jf. Imod den lille Anklager, afsnittet “Om Philosophien i Almindelighed og Om 👤Schelling og Naturphilosophien i Særdeleshed”, s. 71-139.
387.51 Forarbejde Afskrift i anden hånd af et brudstykke af 👤Novalis' roman Heinrich von Ofterdingen (1802) i oversættelse. Passagen optræder i Imod den lille Anklager, s. 195.

I Registranten nævnes fasc. 209.13, som er et kommenteret excerpt af andenudgaven af 👤Schellings Vorlesungen über die Methode des academischen Studium (1813), også som et muligt forarbejde, men det er tvivlsomt.

Førstetrykket

Nummer i Bibliografien: 248.

Imod den lille Anklager annonceredes til salg den 30. maj 1815 i Kjøbenhavns kongelig alene privilegerede Adressecomptoirs Efterretninger (Adresseavisen). Prisen blev her angivet til 2 rigsbankdaler for et hæftet eksemplar.

Imod den lille Anklager blev udgivet af 👤Andreas Seidelin og trykt hos 👤C. Græbe.

Bibliografisk beskrivelse

De anvendte eksemplarer

  • Eksemplar fra Grundtvig-Biblioteket, katalognr. 3.2, ex. 2 (beskåret og indbundet).
  • Eksemplar fra Grundtvig-Biblioteket, katalognr. 3.2, ex. 3 (beskåret og indbundet).
  • Eksemplar fra Det Teologiske Fakultetsbibliotek (Københavns Universitet), katalognr. V j 5 i, Ex. 2 (beskåret og indbundet).

Eksemplar 1 er valgt som grundtekst og har afgivet faksimiler til udgaven. Den følgende bibliografiske beskrivelse tager udgangspunkt i eksemplar 1.

Det primære fremhævelsesmiddel i teksten er spatiering, det sekundære skriftsnittet schwabacher (anvendes kun til og med s. 15). I nærværende udgave gengives det fremhævede som hhv. kursiv og halvfed.

I teksten anvendes oftest tankestreg i side- og linjeintervaller, men i en række tilfælde er der anvendt bindestreg (se fx s. 119, 130-131, 133, 139, 142 og 201-202). Dette standardiseres i GV til bindestreg.

Formler

Format: 8o.

Eksemplaret er beskåret og måler ca. 169 × 99 mm. Det er ikke lykkedes at finde et ubeskåret eksemplar.

Kollationsformel: A-O8 P2

Signaturformel: $2 signeret (-P2).

Pagineringsformel: 114 blade, pagineret 1-3, 4-227 (101 fejltrykt som 201), 228 [= 228].

Bogens format er oktav. Den består af 14 læg på otte blade og et læg på to blade. Første læg er usigneret. De signerede læg bærer arksignatur på de to første blade, bortset fra sidste lægs andet blad.

Side 1-3 og 228 er stumt paginerede.

Indholdsoversigt

[1] titelblad. [2] blank. [3]-6: Fortale. 7-71: En ny lystig Historie om den lille Anklager. 71-139: Om Philosophien i Almindelighed og Om Schelling og Naturphilosophien i Særdeleshed. 139-202: Om min lille Verdenskrønike. 203-220: Spaadommen om Antichrist. 220-227: Slutning. [228] Rettelser.

Papirkvalitet

Imod den lille Anklager er trykt på håndlavet papir, som er ribbet og har kædelinjer. Kvaliteten er det billige trykpapir, og papiret er med tiden blevet gulnet og lettere plettet.

Intern varians

Tekst

Der er ikke konstateret intern varians, men der er variation i, hvilke typer der mangler sværte. I ordet 'indhyllet' s. 81, l. 8 er d'et ulæseligt i eksemplar 1 og 2, men helt tydeligt i eksemplar 3, hvor bindestregen efter 'ind' til gengæld er usynlig.

Materiale

Eksemplar 2 er meget hårdt beskåret. På mange sider er sidetallene skåret halvt eller helt af (se s. 5 f.), og på s. 133 er nederste linje skåret halvt igennem.

Tekstkritik

Som antallet af rettelser indikerer, er teksten meget sjusket sat. Der findes mange omvendte og fejlsatte typer, og tegnsætningen er sløset.

Rettelseslisten s. [228] er kun fulgt, hvor der er tale om meningsforstyrrende fejl. De af Grundtvig foreslåede rettelser, som blot tjener til at forbedre teksten eller give den et andet stilistisk udtryk, er ikke taget til efterretning. Alle fremgår dog af ovenstående liste samt af det tekstkritiske apparat i selve teksten.

Følgende eksterne kilde er brugt i forbindelse med tekstrettelserne — dog er de græske diakritiske tegn (accenter, iota subscriptum, spiritus asper m.m.) ikke indsat efter kilden, da Grundtvig generelt ikke anvender disse tegn i sin transskription:

Anvendt litteratur