Grundtvig, N. F. S. En liden Bibelkrønike for Børn og Menigmand

Oversigt over manuskripter og tryk

Manuskripter

Der kendes ikke noget komplet manuskript til En liden Bibelkrønike for Børn og Menigmand, men til dele af værket findes følgende manuskripter i Grundtvig-arkivet, Det Kongelige Bibliotek, København:

Signatur Type Indhold
Fasc. 210.17 Forarbejde fragment, evt. benyttet ved "Fortale"
Fasc. 216.1 Forarbejde evt. til “Fortale” og begyndelsen af bibelkrøniken
Fasc. 216.6 Forarbejde bibelkrøniken, oversigt fra skabelsen til Jesu korsfæstelse
Fasc. 146.1 Renskrift bibelkrøniken, s. 1-12
Fasc. 146.3 Udkast bibelkrøniken, s. 9-12
Fasc. 146.4 Forarbejde bibelkrøniken, evt. benyttet ifm. Johannes Døberen
Fasc. 146.2 Forarbejde bibelkrøniken, fra Jesu død til Luther
Fasc. 144.12 Udkast bibelkrøniken, evt. et afsluttende afsnit

Forarbejdet (fasc. 216.1) har titlen Syn / paa / Guds Husholdning i Tiderne / mest / med det jødiske Folk / Af / Bibelen og andre Bøger til menig Mands Brug og Gavn (Bibliografien 162). Nederst på manuskriptets titelblad har Grundtvig noteret: “I Jesu velsignede Navn 12te Aug. 1811”. Under titlen har han sandsynligvis senere skrevet en alternativ titel: “Bibelsk / og / verdslig Krønike / for / Menigmand”. Manuskriptet kan også være et forarbejde til Kort Begreb af Verdens Krønike i Sammenhæng fra 1812.

Det sidst oplistede manuskript er et udkast fra 1813 til et evt. sidste, kirkehistorisk afsnit, der kunne føre skildringen i bibelkrøniken frem til samtiden. Dette stof kom ikke med i den endelige udgave.

Ud over de nævnte manuskripter til En liden Bibelkrønike findes der flere manuskripter på Det Kongelige Bibliotek, der muligvis er forarbejder til værket, men hvor forbindelsen er mere usikker. Angående disse manuskripter henvises til Registranten.

Førstetrykket

Nummer i Bibliografien: 227A.

En liden Bibelkrønike for Børn og Menigmand blev den 17. marts 1814 annonceret til salg i Kjøbenhavns kongelig alene privilegerede Adressecomptoirs Efterretninger (Adresseavisen). Annoncen stod under rubrikken “Kundskabsvæsen”. Værket blev trykt hos P.H. Höeckes Enke og udgivet af hofboghandler 👤J.H. Schubothe, fra hvis adresse, Børsen no. 5, det blev solgt. Prisen var 76 rigsbankskilling for de 8 løse ark, der ikke var beskårede og hæftede, og 6 rigsbankmark for et indbundet eksemplar. Omregnet vil det sige, at det uindbundne eksemplar kostede 4 rigsbankmark og 12 rigsbankskilling.

Oplagstallet kendes ikke.

Senere udgaver

2. udgave med samme titel udkom 1815 i Kristiansand (Bibliografien 227B). Ift. førsteudgaven er åbenlyse trykfejl rettede, og udgaven har enkelte udeladelser.

3. udgave, En liden Bibel-Krønike for Børn og Menig-Mand (Bibliografien 227C), udkom 1828 hos Schubothe i København. På titelbladet er angivet “Anden omarbeidede Udgave”, men bogen er så forandret både i indhold, form og omfang ift. udgaven fra 1814, at Grundtvigs Værker betragter den som et nyt, selvstændigt værk.

Oversættelser

Førsteudgaven af En liden Bibelkrønike blev oversat til svensk og udkom tre gange i Grundtvigs levetid med 👤Zacharias Haeggström som forlægger:

3. udgave af den svenske bearbejdelse blev oversat til finsk:

Udgivelsen i Grundtvigs Værker

Identifikationen af bibelreferencer i nærværende udgivelse af En liden Bibelkrønike følger særlige regler. På titelbladet, i “Fortale” og efterskriften følges den almindelige praksis i Grundtvigs Værker, dvs. en differentieret henvisning til den nugældende bibeloversættelse, Bibelen 1992, og til Biblia 1787, som Grundtvig benyttede.

I selve bibelkrøniken er det kun Grundtvigs eksplicitte bibelstedshenvisninger, der er registreret og det med en henvisning til den moderne bibeludgave. At identificere Grundtvigs utallige citater, referencer og allusioner i teksten har ikke været muligt inden for udgavens rammer. Om Grundtvigs anvendelse af bibelcitater og bibelsk sprogbrug, se indledningens afsnit “Brugen af bibelcitater”.

Bibliografisk beskrivelse

De anvendte eksemplarer

  • Eksemplar fra Det Kongelige Bibliotek, Th. hs 58040 8o, (stregkode 130001853296) (beskåret og indbundet).
  • Eksemplar fra Grundtvig-Biblioteket, katalognr. 3.2, ex. 3 (beskåret og indbundet).
  • Eksemplar fra Grundtvig-Biblioteket, katalognr. 3.2, ex. 2 (beskåret og indbundet).

Eksemplar 2 er valgt som grundtekst, mens eksemplar 1 har afgivet faksimiler til udgaven. Den følgende bibliografiske beskrivelse tager udgangspunkt i eksemplar 1.

Formler

Format: 8o.

Eksemplaret er beskåret og måler ca. 175 × 100 mm. Det er ikke lykkedes at faksimilere et ubeskåret eksemplar.

Kollationsformel: π8 A-G8

Signaturformel: $2 signeret

Pagineringsformel: 64 blade, pagineret I-V, VI-XVI, 1, 2-112 [= XVI, 112].

Bogens format er oktav. Den består af 8 komplette læg på hver 8 blade. Det præliminære læg (π) er uden signatur, mens læg A-G er signerede på første og andet blad. Side I-V og 1 er stumt pagineret.

Indholdsoversigt

[I] titelblad. [II] blank. [III-IV] tilegnelse. [V]-XVI: Fortale. [1]-111: bibelkrønike. 111-112: efterskrift.

Papirkvalitet

En liden Bibelkrønike er trykt på håndgjort, ribbet papir med kædelinjer, men uden vandmærker. Papiret er med tiden blevet gulnet og plettet.

Omslag

På de benyttede eksemplarer findes ingen rester af omslag eller originale indbindinger.

Intern varians

Ved intern kollation af de tre eksemplarer af førstetrykket er der ikke konstateret intern varians.

Angående varians af materiel art kan det bemærkes, at eksemplar 1 har tyndere papirkvalitet end de øvrige benyttede eksemplarer.

Tekstkritik

Anvendt litteratur