Grundtvig, N. F. S. Et Par Ord angaaende Revselsen i Politivennen No. 620

Den danske avis Dagen (1803-1843) havde i nr. 40 den 6. marts 1810 beskrevet og gengivet Grundtvigs indskrift, “[De Snekker mødtes i Kveld paa Hav]”, på mindesøjlen på Odden Kirkegård. Politivennen var et mest københavnsk ugeblad (1798-1846 med få afbrydelser). Både på det politiske og praktiske plan var især Politivennen kritisk og krævede fx forbedringer af broer og fortove i København. Specielt Politivennen var desuden åndløs og dårligt skrevet, så det var ikke et organ, en fremadstræbende litterat som Grundtvig gerne så sig forbundet med.

piske offentligt ved kagen. Kagen var en pæl, der som regel stod foran byens rådhus, hvortil forbrydere blev lænket og straffet, fx ved piskning i offentlighedens påsyn.

redaktøren og grundlæggeren af Dagen og Politivennen, 👤Klaus Henrik Seidelin. I årene 1800-1807 pådrog han sig syv retssager vedrørende overtrædelse af Trykkefrihedsforordningen af 1799. Kun én endte med en frikendelse (Jørgensen 1944, s. 337-340).

Grundtvigs digt, “[De Snekker mødtes i Kveld paa Hav]”, var blevet citeret i en artikel den 6. marts 1810 i Dagen.

Politivennen nr. 620 havde kritiseret de stavefejl, der var på mindesøjlen på Odden Kirkegård over de faldne i kampen ved Sjællands Odde: “disse Navne ere: 👤Dahlerup , hvorfor staaer Dallrup, og Tostrup, hvorfor staaer 👤Tosterup ” (s. 10824).

indgraveringen.

I Collegial-Tidende nr. 16, den 16. april 1808 stod: “i Følge de seneste Efterretninger, lever dette Skibs kjække Commandeur [...] samt øvrige Officerer, paa Lieutenanterne 👤Willemoes, 👤W. Dallerup og Landofficeren Lieutenant 👤Soland nær, hvilke nøde [dvs. nød, opnåede] Heltens skjønne Lod, at falde og døe for Konge og Fædreneland” (s. 243).

De to navne, Grundtvig hentyder til, er 👤Dallerup og 👤Tostrup, der på mindestenen er stavet henholdsvis Dallrup og Thosterup.