Grundtvig, N. F. S. Gunderslev Skov

I Nyeste Skilderie af Kjøbenhavn nr. 100, udgivet 24. september 1808, fik Grundtvigs ven 👤Christian Molbech trykt et “Postscriptum til Brevet fra Sorøe”, hvori han på opfordring af 👤Rasmus Nyerup gav en detaljerig beskrivelse af sin og Grundtvigs udflugt til dyssen i Gunderslev Skov (i dag Borup Ris) den 26. august 1808. Dyssen er i dag kendt under navnet Grundtvigsdyssen.

sikkert.

knækker.

steg (præteritum pluralis af ‘stige’).

Grundtvig og 👤Molbech delte samtidens forestilling om, at gravhøjene havde været anvendt som offeraltre (Molbech 1808b, sp. 1587).

Grundtvig og 👤Molbech måtte krydse Tystrup Sø for at nå frem til dyssen i Borup Ris.

samlet.

Af 👤Molbechs beskrivelse fremgår det, at selve dyssekammeret var omkrandset af randsten i en “aflang Steenkreds” (Molbech 1808b, sp. 1586).

skal du berøre, optativ (ønskeform).

Ordet kan både forstås som ‘sovende’ og ‘afdøde’.

skal ikke forstyrre, optativ (ønskeform).

leder (præsens pluralis af ‘lede’).

forunderligt.

allusion til 👤Molbechs skrækromantiske beskrivelse af sit første møde med gravhøjen i juli måned 1808: “Med ufravendt Blik stirrede jeg paa den omtaagede Steenhob; og det baredes pludselig for mig, som Fortids Kæmpeskygger [: genfærd af helte], vaagnede af den lange, dybe Søvn, fremstege af Tidernes Grav. I Nattens Mulm saae jeg de gamle Helte fremsvæve, tause bestige Høien, omkredse den store Steen; det syntes mig som hørte jeg Sværdenes tunge Klirren og Skioldenes fierne Brag” (Molbech 1808a, sp. 1504).

bortvejret; forjaget.

hvælver sig omkring.

Anvendt litteratur