Grundtvig, N. F. S. Sang-Værk til den danske Kirke. - 1944

FORORD

Denne Udgave af Grundtvigs Sang-Værk udsendes af »Den grundtvigske Salmefond« i Forbindelse med de danske Andelsforeninger.

Da Grundtvig i 1861 fejrede 50-Aars Jubilæum som Præst, blev der overrakt ham en Pengegave til Udgivelse af hans Salmer og aandelige Sange. I 1867 overdrog han denne Sum til fire Venner, Gunni Busck, P. A. Fenger, C. P. C. Schiørring og H. K. Ø. Køster, som dannede den første Styrelse for en Fond, der af Grundtvig fik overdraget Retten til at udgive hans Salmer og tillige Retten over, hvad der forelaa og vilde komme til at foreligge af trykt og skrevet fra hans Haand paa dette Omraade.

Salmefonden udgav først under Grundtvigs eget Tilsyn Bind I: Sang-Værk til den danske Kirke (1868) og Bind II: Sang-Værk til den danske Kirke-Skole (1870). Dernæst i 1873 Bind III: Kirke-Aaret i Salme-Sang, hvis Ordning Grundtvig havde fulgt og billiget, og i 1875 Bind IV: Kristen-Livet i Salme-Sang. Endelig i 1881 Bind V: Efterslæt af Grundtvigs Salmesang, med tilføjede Oplysninger om samtlige Salmers Forekomst og Ændringer. Disse sidste tre Bind var samlet og ordnet af Seminarieforstander, Pastor J. Kr. Madsen, Jelling. De første fire Bind er senere flere Gange optrykt, medens Bind V kun findes i første Udgave.

Sang-Værket er nu for flere Binds Vedkommende udsolgt, og det har i en Aarrække været paatænkt at udgive det paany i en god og mønstergyldig Form. Men da Salmefondens Midler var næsten opbrugte, maatte der søges Støtte fra anden Side. Dr. phil. Marius Kristensen, der var Medlem af Styrelsen, gjorde et stort Arbejde for at skaffe Udvej til Sagens Fremme, men hans Virke herfor blev afbrudt ved hans pludselige Død 1941. Da traadte Andelsudvalget til. I Hundredaaret 6 for den første danske Højskoles Oprettelse og for Andelssagens Rejsning ønskede man i Erkendelse af den Betydning, Grundtvigs Gerning har haft for det danske Folkelivs Vækkelse og Udfoldelse, at sætte ham et værdigt Minde. Forstander J. Th. Arnfred, der staar i baade Højskolens og Andelssagens Tjeneste, aabnede Forhandling med Salmefonden, og der blev givet Tilsagn om Støtte fra Andelsudvalget til en samlet Udgave af Grundtvigs Salmer og aandelige Sange.

Udgivelsen sker paa Det danske Forlag, og Redaktionsarbejdet er overdraget undertegnede Udvalg. Magister Magnus Stevns forestaar Arbejdet med Grundtvigs Haandskrifter. Alt Stoffet fra tidligere Udgaver medtages, og desuden optages andre Digte, som skønnes at høre hjemme i Sang-Værket.

Som første Bind udsendes Sang-Værk til den danske Kirke. Ikke blot af historiske Grunde sættes dette Bind først, men ogsaa fordi det klarest udtrykker Grundtvigs Tanke: at give et Salmeværk, som fra den hele kristne Menigheds Salmesang henter Toner, der kan klinge sammen med den danske Menigheds Lovsang, ogsaa den ny, som nu brød frem. - Andet Bind ventes at foreligge i 1945 og vil indeholde Sang-Værk til den danske Kirke-Skole. Dernæst er det Planen i de følgende Bind at bringe det øvrige Stof, ordnet saa vidt gørligt efter Salmernes Tidsfølge, og at afslutte Værket med et Bind indeholdende Salmehistorie, Varianter og forskellige andre Oplysninger.

Det er vort Haab, som det skal være vor Stræben, at der hermed vil blive givet en fuldstændig og velordnet Udgave af Grundtvigs Sang-Værk, den danske Menigheds rigeste Salmeskat, en Udgave der vil kunne tilfredsstille de videnskabelige Krav om Nøjagtighed og forstandig Plan og tillige tjene det Ønske, Grundtvig selv udtaler i Fundatsen til Salmefonden: »at mine Psalmer og aandelige Sange kunne være forhaanden i billige og veludstyrede Udgaver, at Uformuende kunne faa Exemplarer frit eller for en ringe Betaling, og at i det hele den sammenskudte Sum bliver anvendt til Befordring af Psalmesang i Kirkerne, Skolerne og Hjemmene.«

8. September 1944.
Th. Balslev. Ernst J. Borup. Uffe Hansen. Ejnar Skovrup. Magnus Stevns .